Εγκαίνια της Μόνιμης Συλλογής του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού, Πανεπιστημίου Πατρών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού διοργανώνει τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στις 19.00 μ.μ.  στο κτήριο του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού (Μ. Αλεξάνδρου, Κουκούλι) τα Εγκαίνια της Μόνιμης Συλλογής Οδίτης του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού Πανεπιστημίου Πατρών.

Στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης είναι η εμπλοκή των φοιτητών σε μια δράση που από τη μια εμπεριείχε την έννοια της ανακύκλωσης -και κατά συνέπεια μια αρχικής αναφοράς στην αειφορία και τη συμβολή του τουρισμού σε αυτή- και από την άλλη τους φέρνει σε επαφή με δημιουργούς πολιτιστικών αναπαραστάσεων αλλά και με τις ίδιες τις πολιτιστικές αναπαραστάσεις.

Σε επόμενο επίπεδο αυτή δράση στοχεύει να αποτελέσει έναν πολιτιστικό σημείο αναφοράς, μια μόνιμη έκθεση που θα ταξιδεύει -μέσω ενός μουσειοπαιδαγωγικού επικοινωνιακού πλαισίου- τους φοιτητές αλλά και τους επισκέπτες σε εικαστικές όψεις του ταξιδιού και θα διαμορφώνει προσωπικές εκθεσιακές εμπειρίες.

Οι τελευταίες μπορεί να αποτελέσουν κίνητρα για αναζήτηση όψεων-προορισμών πολιτιστικού τουρισμού.  Οι δύο όψεις της δράσης, η μόνιμη έκθεση που θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται και η έκδοση του Λευκώματος Οδίτης, οδηγούν -μέσω της αλληλεξάρτησης πραγματικότητας και φαντασίας- σε νέες διαδρομές.

Οι παλαιοί μαυροπίνακες που αποκαθηλώθηκαν από τις αίθουσες διδασκαλίας αποτέλεσαν τον καμβά για την αποτύπωση της έννοιας του ταξιδιού μέσα από τον προσωπικό εικαστικό τρόπο του κάθε καλλιτέχνη. Παράλληλα η βάση των ξύλινων εδράνων αποτέλεσε επιφάνεια για την εγχάραξη άλλων εικόνων ταξιδιού. Εικόνων όπως αυτή του εξωφύλλου του Λευκώματος.

Την ίδια στιγμή η θεματική αποτέλεσε πρόκληση και για εκείνους τους δημιουργούς που δουλεύουν με τον πηλό. Και επειδή τέλος, ο λόγος της ζωγραφικής είναι η εικόνα αλλά στο λόγο της ποίησης εμπεριέχεται η εικόνα, ο δημιουργικός αυτός κύκλος έκλεισε με τα ποιήματα του Διονύση Καρατζά.

Όλοι συμμετέχουν αφιλοκερδώς στη δράση, γίνονται οδίται (ταξιδιώτες) στον δικό τους εσωτερικό κι εξωτερικό κόσμο και με τη σειρά τους ωθούν σε ένα ταξίδι ατέρμονης αναζήτησης  αποδίδοντας νόημα και σημασία στα πράγματα …

Στη δράση, συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά οι καλλιτέχνες: Αγάθου Χρυσούλα, Ανδριοπούλου Μάντω,  Αντωνέλλος Μιχαήλ, Βασιλόπουλος Μιχάλης, Bressoud Politis Ganaelle, Ζαβιτσάνου Σπυριδούλα, Κανελλοπούλου Μαρία, Καρατζά Άννα, Καραθανάσης Αντώνης, Κοντόγεωργα Τότα, Κουλουμπή Κλεοπάτρα, Κουνάβη Κατερίνα, Μεθενίτης Σπύρος, Ηλίας Μεσίσκλης, Μόρφη Δώρα, Μπερλής Πέτρος, Ντόντη Αναστασία, Ραφαηλίδη Μαριλένα, Σαΐτη Χαρά, Στάμου Βασιλική, Σωτηροπούλου Ρούλα, Παναγιώτης Φερεντίνος, Φύσκιλης Σταύρος

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθούν κατά αλφαβητική σειρά οι:

  • Αγγελόπουλος Αλέξανδρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts
  • Βρατσάνος Δήμος, πρόεδρος του Ελληνοϊαπωνικού Συνδέσμου
  • Ευσταθίου Τάκης, Φίλος της Τέχνης και του Πολιτισμού – Συλλέκτης της ιστορίας και του έργου του Λευκάδιου Χερν
  • Καμηλάκης Ι. Παναγιώτης , Ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών
  • Καρατζάς Διονύσης, ποιητής
  • Παναγόπουλος Αναστάσιος, αφυπηρετήσας καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού Πανεπιστημίου Πατρών
  • Τελώνης Γεώργιος, Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Επίτιμος Πρόεδρος Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Λιμένος Πατρών, Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης την ίδια ημέρα διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών ημερίδα με θέμα: Το ταξίδι στην Λογοτεχνία με ομιλητές τον Διονύση Καρατζά, ποιητή, Βασίλη Λαδά, λογοτέχνη και Ευανθία Στιβανάκη – αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών – σκηνοθέτη.